середу, 12 жовтня 2022 р.

Про ініціативу для допомоги цивільному населенню «СпівДія»

 


Міністерство молоді та спорту України спільно з Координаційним штабом з гуманітарних та соціальних питань Офісу Президента України, Міністерством охорони здоров’я України, Міністерством з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України та Міністерством розвитку громад та територій України запустили платформу для допомоги цивільному населенню «СпівДія». СпівДія (https://spivdiia.org.ua) – платформа країни для об’єднання волонтерських та державних ініціатив для гуманітарної допомоги в час війни цивільному населенню.

У рамках проєкту «СпівДія» Мінмолодьспортом спільно з благодійною організацією «Благодійний фонд «Співдія» за підтримки Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) в Україні запущено стаціонарні дитячі простори на базі молодіжних центрів у Чернівцях, Тернополі, Івано-Франківську, Львові, Вінниці, Хмельницькому, Луцьку, Рівному, Черкасах, Бучі, а також мобільні групи у різних регіонах України.

Концепт проєкту «СпівДія заради дітей» полягає у створенні безпечного простору, де дитина отримує психоемоційну підтримку через програму неформальної освіти, творчі заняття, рухливу та пізнавальну діяльність, ігри, квести, активну взаємодію з іншими дітьми та дорослими.

Педагоги та психологи приїздять у локації, де мешкають сім’ї переселенців (гуртожитки, прихистки, шелтери, тимчасові поселення, школи), і проводять заняття у дружній атмосфері довіри та розуміння вікових потреб дитини.

Учасниками занять є діти віком від 5 до 12 років, які працюють у групах 5-7, 8-10 та 11-12 років.  Різновиди занять, які пропонує «СпівДія заради дітей»:

  • сталі заняття для дітей у групах: заняття, спрямовані на забезпечення основної цілі з надання сталої якісної психоемоційної підтримки дітям через неформальну освіту та гру. Кожна група має закріпленого ментора, який проводить відкриття та закриття занять, слідкує за динамікою групи, допомагає кожній дитині адаптуватися, спілкується з батьками групи. Заняття для групи відбуваються два рази на тиждень протягом одного місяця (8 занять). Одне заняття триває 2-3 год.;
  •  відкриті заняття або заходи: заняття, спрямовані на допомогу дітям, які не можуть відвідувати заняття постійно. Форма заняття побудована за принципом сталих занять у просторі або ж у вигляді коротких тематичних майстер-класів. Основним завданням відкритого заходу є створення свята для великої кількості дітей (понад 50) через різні форми взаємодії з дітьми та залучення партнерів;
  •  заняття з мінної (не)безпеки: заняття, спрямоване на ознайомлення дітей з основними правилами поводження на небезпечних територіях або при підозрі про замінування. Заняття складене за матеріалами, підготованими та затвердженими Дитячим фондом ООН (ЮНІСЕФ) в Україні з урахуванням психологічних особливостей дітей різного віку. Ментори, які працюють з дітьми, проходили триетапний відбір, тренінги по роботі з дітьми у кризових ситуаціях, мінній безпеці та запобіганню сексуальної експлуатації та сексуального насильства. Під час роботи з дітьми ментори керуються цінностями проєкту та дотримуються принципів педагогічної етики.
  • Контактні дані координатора проєкту в м. Ужгороді: Дарина Аітова тел. 0632981559 електронна адреса: darinaitova@gmail.com

Немає коментарів:

Дописати коментар