четвер, 3 листопада 2022 р.

Про зміни у призначенні субсидій і пільг на оплату житлово-комунальних послу

 








Головне управління Пенсійного фонду України

в Закарпатській області  інформує:

 Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 16.09.2022 р. № 1041 «Деякі питання надання житлових субсидій та пільг на оплату житлово-комунальних послуг, придбання твердого та рідкого пічного побутового палива і скрапленого газу Пенсійним фондом України», починаючи з 1 жовтня 2022 року, розпочалася поетапна передача функцій адміністрування житлових субсидій та пільг Пенсійному фонду України.

З 1 грудня 2022 року функції із призначення субсидій та пільг перейдуть до органів Пенсійного фонду. 

Які зміни у цій сфері очікують громадян?

Починаючи з 1 жовтня цього року, Пенсійний фонд України здійснює фінансування призначених органами соціального захисту населення житлових субсидій та пільг на оплату житлово-комунальних послуг.

До 1 грудня 2022 р. порядок звернення за призначенням таких субсидій і пільг та, власне, і механізм їх призначення не змінюється: прийом документів від громадян та призначення виплат у жовтні-листопаді продовжують здійснювати органи соціального захисту населення.

З 1 грудня 2022 р. подавати документи для оформлення житлових субсидій і пільг можна, як і раніше, особисто до уповноважених посадових осіб виконавчого органу сільської, селищної, міської ради відповідної територіальної громади; в центри надання адміністративних послуг (ЦНАПи), а також особисто або поштою до сервісних центрів Пенсійного фонду України. Крім того, документи можна буде подавати і через портал «Дія» та вебпортал або мобільний додаток Пенсійного фонду України.

Нагадаємо, що органи Пенсійного фонду України працюють за принципом екстериторіальності, тож подавати заяви можна буде у будь-який сервісний центр Пенсійного фонду України, незалежно від місця проживання громадян.

 Громадянам, які вже отримують субсидію чи пільгу, звертатися нікуди не потрібно – виплати на опалювальний сезон їм призначать автоматично.

Тим же, хто вперше звертається для отримання субсидії чи пільги на оплату житлово-комунальних послуг до 30 листопада ц. р. подають документи:

  •  до ЦНАПу;
  • особисто до уповноважених посадових осіб виконавчого органу сільської, селищної, міської ради відповідної територіальної громади;
  • поштою до органу соціального захисту населення за місцем проживання;
  • через портал «Дія».

Документи, які необхідно подати:

  •  заяву про призначення та надання житлової субсидії,
  • декларацію про доходи та витрати осіб, які звернулися за призначенням житлової субсидії.

Звернутися за призначенням субсидії чи пільги на оплату житлово-комунальних послуг можна протягом усього опалювального сезону. Проте для отримання допомоги за весь сезон звернутись потрібно заздалегідь – до початку опалювального сезону чи протягом двох місяців після.

Станом на 31 жовтня цього року Головним управлінням Пенсійного фонду України в Закарпатській області відомості на виплату субсидій і пільг на оплату житлово-комунальних послуг вже надруковано і передано уповноваженим банківським установам та на поштові відділення.

 

 

Немає коментарів:

Дописати коментар