середу, 25 січня 2023 р.

Правила вступу до вишів у 2023 році – як проходитиме національний мультипредметний тест

 Прийом до вишів у 2023 році відбуватиметься на основі вдосконаленого національного мультипредметного тесту (НМТ). Про це в п’ятницю, 20 січня, повідомив міністр освіти та науки Сергій Шкарлет.

Основні положення НМТ у 2023 році

Удосконалений національний мультипредметний тест складатиметься з двох обов'язкових предметів: українська мова та математика, а також одного предмета на вибір: історія України, іноземна мова (англійська, французька, німецька або іспанська), фізика, хімія або біологія (зробити вибір необхідно буде під час реєстрації на НМТ).

Тривалість тестування — 180 хвилин. Цей час можна буде розподіляти між трьома блоками самостійно.

З української мови, історії України, хімії та біології буде по 30 тестових завдань, з іноземних мов – 32 завдання, з математики – 22 завдання, з фізики – 20 завдань.

Міністр зазначив, що реєстрація на НМТ-2023 стартуватиме у квітні

znimok-ekrana-2023-01-20-142514.jpg

Мінімальний прохідний бал НМТ-2023

Новацією 2023 року під час складання НМТ стане мінімальний прохідний бал, який дорівнює не менш як 10% для кожного предмета, залежно від максимальної кількості балів, що буде запропоновано в тому чи іншому варіанті тесту.

Відповідно до проєкту, вступники допускатимуться до конкурсного відбору на місця державного (регіонального) замовлення та можуть бути рекомендовані або переведені на такі місця за наявності конкурсного балу не менш як 130 (дітей загиблих захисників України ця умова не стосується).

Конкурсний бал для вступу не може бути меншим за 150 балів для спеціальностей «стоматологія», «медицина», «педіатрія». Та меншим за 140 балів для спеціальностей «право», «публічне управління та адміністрування», «міжнародні відносини», «фармація, промислова фармація».

Згідно з правилами, вступники на мистецькі та спортивні спеціальності складатимуть НМТ і проходитимуть творчий конкурс.

Крім того, у міністерстві повідомили, що замість результатів НМТ-2023 можна буде скористатися результатами НМТ-2022 або зовнішнього незалежного оцінювання (ЗНО) 2020/2021 років.

znimok-ekrana-2023-01-20-142453.jpg

Магістратура та контракт у 2023 році

Тих, хто вступає до магістратури, зараховуватимуть за результатами єдиного вступного іспиту (ЄВІ) — тесту загальної навчальної компетентності та тесту з іноземної мови для всіх спеціальностей і єдиного фахового вступного випробування (ЄФВВ) (на спеціальності «соціальні та поведінкові науки», «журналістика», «управління та адміністрування», «право», «публічне управління та адміністрування», «міжнародні відносини») або професійного іспиту в навчальному закладі для вступу на інші спеціальності.

Крім того, без зовнішніх іспитів (НМТ, ЄВІ, ЄФВВ), а лише за результатами вступних іспитів до закладу вищої освіти можна буде вступити на контракт на основі повної загальної середньої освіти, освітньо-професійного ступеня професійного молодшого бакалавра та освітнього ступеня бакалавра для навчання на спеціальності, яким надається особлива підтримка (53 спеціальності та 11 спеціалізацій)

znimok-ekrana-2023-01-20-142835.jpg

Пільги та особливі умови вступу у 2023 році

Абітурієнти зможуть подавати до 20 заяв за всіма джерелами фінансування та підставами вступу, з них не більш як п'ять заяв на місця державного або регіонального замовлення.

Quote«Ми погодили позицію, що всі пільгові категорії, учасники з тимчасово окупованих територій, деокупованих територій матимуть можливість вступати за дистанційною моделлю на їхній вибір. І протягом трьох місяців вони повинні будуть укласти договір, приїхавши до закладу освіти на навчання», — додав Шкарлет.

У вступній кампанії 2023 року не планується використовувати середні бали раніше отриманих документів про освіту та сільський коефіцієнт, а галузевий коефіцієнт буде використано для підтримки вступників на основі повної загальної середньої освіти та освітньо-професійного ступеня професійного молодшого бакалавра з пріоритетним вибором однієї зі спеціальностей, яким надається особлива підтримка. Регіональний коефіцієнт буде визначено навесні, залежно від військово-політичної ситуації в Україні.

Як і торік, окремою категорією для вступу залишаються заклади військової освіти та заклади зі спеціальними умовами навчання, прийом до яких буде здійснено за власними правилами.

znimok-ekrana-2023-01-20-144333.jpg

Як повідомила пресслужба Міносвіти, законопроєкт із новим порядком прийому на 2023 рік буде ухвалено на найближчому засіданні парламенту.

Немає коментарів:

Дописати коментар